Thursday, November 7, 2013

e-Library


Τώρα πια με το Internet, είναι πανεύκολο να βρεις βιβλία οποιασδήποτε θεματολογίας. Εγώ φυσικά αναφέρομαι στο δικό μου τομέα, αλλά πάνω κάτω τα ίδια ισχύουν για όλους τους τομείς, αρκεί να ψάξεις.

Θες για παράδειγμα να βρεις το τάδε βιβλίο προγραμματισμού, ψάχνεις και μετά από λίγο στρογγυλοκάθεται στο δίσκο σου. Βρίσκεις κι ένα άλλο, και μετά ένα άλλο και πάει λέγοντας. Κι έχεις μαζέψει ένα σωρό pdf, ταξινομημένα στους εκάστοτε φακέλους και σκέφτεσαι "Α ωραία, έχω πολύ υλικό".

Αντί να 'χεις δώσει 200-300 ή και παραπάνω ευρώ για τα συγκεκριμένα βιβλία, ξόδεψες μερικά λεπτά της ώρας για να τα κατεβάσεις (ναι, τα βιβλία πληροφορικής είναι κατά βάση πανάκριβα).

Έλα όμως που άρχισα να καταλαβαίνω ότι δε με βολεύει αυτό το στυλ διαβάσματος. Προτιμώ το φυσικό βιβλίο, αυτό με τις άσπρες σελίδες που μπορεί να σε κόψει στο δάχτυλο και ν' ανατριχιάσεις.

Παίζει λίγο ρόλο και το "ρομαντικό" της υπόθεσης, να 'χεις δηλαδή τη βιβλιοθήκη σου. Να πας να ψάξεις τι θα διαβάσεις.

Κυρίως όμως καταλαβαίνω ότι δε μπορώ να κάθομαι να διαβάζω στον υπολογιστή, μου είναι πιο εύκολο να 'χω το βιβλίο μπροστά μου, να διαβάζω και να κάνω τι κάνω στον υπολογιστή. Και προγραμματισμός να είναι και να πρέπει να γράψω κώδικα, πάλι με βολεύει καλύτερα το φυσικό βιβλίο.

Κι εν μέρει λόγω αυτού, δεν έχω ασχοληθεί με σχεδόν κανένα απ' τα βιβλία που έχω στο δίσκο μου.

Η λύση; Να επιλέξω κάποια και να πάω να τα εκτυπώσω, δεν πιστεύω πως θα κάνω δουλειά με άλλο τρόπο.

Οι guides και τα tutorials στο Internet είναι δομημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μη χρειάζεται να 'σαι καρφωμένος για ώρες στην οθόνη, συνήθως έχουν μικρά και περιεκτικά κείμενα. Το βιβλίο όμως είναι αλλιώς, έστω και σε ψηφιακή μορφή.

Επομένως 2-3 pdf στο φλασάκι κι εκτύπωση.

2 comments:

  1. Πραγματικά το διάβασμα στον υπολογιστή δεν παλεύεται...

    ReplyDelete
  2. Δοκίμασε πρώτα να διαβάσεις σε κάποιο tablet και μετά κοίτα για κάποιο e-book reader. Λόγο κόστους οι αγορές βιβλίων πληροφορική είναι πολύ επιλεγμένες.

    ReplyDelete